Temel olarak akciğerler, akciğer zarı, göğüs duvarı ve mediastinal bölgeyi (her iki akciğer arasında kalan bölge) etkileyen hastalıklarla ilgilenen uzmanlık alanıdır. Kısaca solunum sistemini etkileyen tüm hastalıklara ve sorunlara odaklanır.
Solunum hastalıkları hem acil ve poliklinik başvurularının hem de hastane yatışlarının en sık nedenlerindendir. Akciğer hastalıkları öksürük, balgam, nefes darlığı, göğüs ağrısı, ağızdan kan gelmesi gibi daha çok akciğerin etkilendiğini düşündüren yakınmalara neden olabileceği gibi ateş, kilo kaybı, gece terlemesi iştahsızlık, halsizlik gibi belli bir sisteme ait olmayan (nonspesifik) yakınmalara da neden olabilir.
Göğüs hastalıkları bölümde yukardaki yakınmalarla gelen ya da çekilen akciğer grafisinde bir lezyon saptanan hastalarda ileri tetkik, tedavi ve hasta takipleri(ayaktan ya da yatarak) yapılmaktadır. En sık yararlanılan tetkikler akciğer grafisi, göğüs tomografisi, solunum fonksiyon testleri(SFT), alerji testleridir. Daha ileri inceleme gereken hastalarda bronkoskopi(akciğer endoskopisi) yolu ile akciğerler incelenmekte, yıkama ve biyopsi işlemleri yapılabilmektedir.
En sık karşılaşılan göğüs hastalıkları ve semptomlar (yakınmalar) aşağıda belirtilmiştir:
Kronik obstrüktif akciğer hastalığı(KOAH)
Astım
Bronşektazi
Kronik öksürük tanı ve ayırıcı tanısı
Akciğer kanseri
Grip, Covid, Nezle gibi viral enfeksiyonlar
Üst ve alt solunum yolunun her tür enfeksiyonu
Tüberküloz (verem hastalığı)
Pnömoni (Zatürre)
Plörezi (Akciğer zarında sıvı birikmesi)
Sarkoidoz (En sık akciğer olmak üzere pek çok doku ve organı tutabilen ve nedeni tam olarak bilinmeyen bir hastalık)
Pnömotoraks (Akciğerin sönmesi)
Pulmoner Emboli (Akciğer damarlarının pıhtı ile tıkanması)
Sigara bağımlılığı ve tedavisi
Uykuda solunum bozuklukları, horlama ve tedavisi
Solunum yetmezliği